Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

RADIOMOYSIKORAMA

RADIOMOYSIKORAMA
LAIKA TRAGOYDIA

serifis

Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Ελονοσία, σκοτώνει 1 παιδί κάθε 30 δευτερόλεπτα

Ελονοσία, σκοτώνει 1 παιδί κάθε 30 δευτερόλεπτα
Υπολογίζεται ότι 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, κυρίως όσοι κατοικούν στις φτωχές χώρες, κινδυνεύουν να μολυνθούν από ελονοσία. Από τα 2, 5 δισεκατομμύρια των ανθρώπων που κινδυνεύουν, τελικά περισσότεροι από 500 εκατομμύρια νοσούν βαριά κάθε χρόνο ενώ, 1 εκατομμύριο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ως συνέπεια της ελονοσίας.
Η ελονοσία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα, κυρίως στην Αφρικανική ήπειρο, όπου 1 στους 5 παιδικούς θανάτους (20%) οφείλονται στην ασθένεια αυτή. Ένα παιδί στην Αφρική έχει από 1,6 μέχρι 5,4 επεισόδια ελονοσιακού πυρετού κάθε χρόνο. Κάθε 30 δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει από ελονοσία.
Η μετάδοση της ελονοσίας διαφέρει σε έκταση και συχνότητα εμφάνισης και εξαρτάται κυρίως από τοπικούς παράγοντες όπως, οι βροχοπτώσεις και η εγγύτητα σε χώρους πολλαπλασιασμού των κουνουπιών. Μερικές περιοχές έχουν ένα σταθερό αριθμό περιστατικών κάθε χρόνο ?αυτές είναι οι περιοχές όπου ενδημεί η ελονοσία- ενώ, άλλες περιοχές χαρακτηρίζονται από «περιόδους» ελονοσίας, που συνήθως εξαρτώνται από τις περιόδους βροχοπτώσεων.
Μεγάλης έκτασης και καταστροφικές επιδημίες μπορούν να σημειωθούν σε περιοχές όπου οι άνθρωποι έχουν μικρή επαφή με το παράσιτο της ασθένειας, και κατά συνέπεια, έχουν πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα περισσότερα περιστατικά και οι θάνατοι καταγράφονται στην υπο-σαχάρια Αφρική. Ωστόσο, η Ασία, η Λατινική Αμερική, η Μέση Ανατολή και μερικά τμήματα της Ευρώπης επηρεάζονται εξίσου.
Πώς μεταδίδεται
Η ελονοσία προκαλείται από το παράσιτο Plasmodium, το οποίο μεταδίδεται από το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Στο ανθρώπινο σώμα, τα παράσιτα πολλαπλασιάζονται στο συκώτι και μετά μολύνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Τα συμπτώματα της ελονοσίας είναι ο πυρετός, πονοκέφαλος, εμετός και συνήθως εμφανίζονται 10 με 15 μέρες μετά το τσίμπημα του κουνουπιού. Εάν δε θεραπευθεί έγκαιρα, η ελονοσία μπορεί να γίνει μία θανατηφόρα ασθένεια αποδιοργανώνοντας τη σωστή παροχή αίματος σε ζωτικά όργανα του σώματος. Σε πολλές χώρες του κόσμου, τα παράσιτα της ασθένειας έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα σε μια σειρά ανθελονοσιακών φαρμάκων.
Δράσεις για τον έλεγχο της ελονοσίας περιλαμβάνουν: έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία με συνδυαστικά φάρμακα που έχουν ως βάση τους την αρτεμισίνη, η χρήση κουνουπιέρων εμποτισμένων σε φάρμακο, καθώς και ψεκασμοί εσωτερικών χώρων για τον έλεγχο των κουνουπιών-ξενιστών.
Τι γίνεται με τη θεραπεία
Ο αναπτυσσόμενος κόσμος περνά στις μέρες μας μια σοβαρή κρίση σε σχέση με τα υπάρχοντα φάρμακα κατά της ελονοσίας. Η ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα υπάρχοντα φάρμακα έχει καταστήσει πολλά από αυτά αναποτελεσματικά. Την ίδια στιγμή, κάποια από τα νεότερα φάρμακα έχουν σοβαρές παρενέργειες στην υγεία των ασθενών ενώ τα περισσότερα είναι 10 έως και 100 φορές (!) πιο ακριβά από τις παλιότερες θεραπείες, γεγονός που συχνά τα καθιστά απρόσιτα για τους φτωχότερους ασθενείς.
Παράλληλα, η έλλειψη συνεχούς έρευνας και ανάπτυξης μειώνει τις προοπτικές για καλύτερα φάρμακα. Ως αποτέλεσμα, η ελονοσία στις αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζεται συχνά με φάρμακα που δεν είναι πλέον αποτελεσματικά και οι άνθρωποι με ανθεκτική ελονοσία δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία που θα μπορούσε να σώσει τη ζωή τους.
Γιατί, η ανθεκτική στα φάρμακα ελονοσία απαιτεί νέες θεραπείες και νέες θεραπευτικές στρατηγικές.
Τι κάνουν οι ΓτΚ
Η ελονοσία είναι μία από τις επιδημίες που ενδημούν στην Αιθιοπία. Στο πλαίσιο αυτό, οι Γιατροί του Κόσμου ξεκίνησαν το Μάιο του 2007 πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της θανατηφόρας αυτής ασθένειας, η οποία ωστόσο εύκολα μπορεί να προληφθεί. Συγκεκριμένα, οι ομάδες των εθελοντών πρόκειται να δημιουργήσουν ένα Κέντρο Αντιμετώπισης της ελονοσίας το οποίο θα υποστηριχθεί με όλο το απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Σημαντικά στοιχεία για την ελονοσία:
• Κάθε χρόνο καταγράφονται 300 έως 500 εκατομμύρια νέα περιστατικά, πάνω από το 90% από αυτά στην υποσαχάρια Αφρική.
• Η ασθένεια πλήττει περισσότερες από 100 χώρες και απειλεί το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού.
• Η ελονοσία μεταδίδεται από τον κώνωπα τον ανωφελή και προκαλείται από το παράσιτο plasmodium. Από τους τέσσερις τύπους πλασμωδίων, η πλειονότητα των μολύνσεων οφείλεται στο πλασμώδιο falciparum, το οποίο είναι και το πιο θανατηφόρο.
• Το παράσιτο προκαλεί υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο και πόνο των μυών και των αρθρώσεων. Εάν δεν αντιμετωπιστεί με αγωγή, η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική ελονοσία που έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να πέσει σε κώμα και τελικά να βρει το θάνατο.
• Η ελονοσία πλήττει τις φτωχές και αγροτικές κοινότητες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Το οικονομικό κόστος της ελονοσίας είναι τεράστιο όσον αφορά την απώλεια εισοδήματος και την οικονομική επιβάρυνση των υπηρεσιών υγείας
• Σε κάποιες περιοχές, η ελονοσία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Αυτό είναι κυρίως αποτέλεσμα των ένοπλων συγκρούσεων, των μαζικών εκτοπισμών πληθυσμών, των οικονομικών κρίσεων και των κλιματικών αλλαγών.
Το ξέρατε;
• Η ελονοσία μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί
• Ένα παιδί πεθαίνει κάθε 30 δευτερόλεπτα από ελονοσία
• Περισσότερο από 1 εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ελονοσία στην Αφρική , κυρίως βρέφη, νεαρά παιδιά και έγκυες γυναίκες

powered by Agones.gr - Stoixima
powered by στοιχημα

Βαθμολογίες πρωταθλημάτων

Βαθμολογίες πρωταθλημάτων:

add this from HERE!

SSSS

"Print this page"

AGNANTA HLEIAS

AGNANTA HLEIAS

Τα Άγναντα από την ίδρυσή τους


Το 1835 με Βασιλικό Διάταγμα, η απελευθερωμένη Πηνεία αρχίζει να παίρνει διοικητικά την μορφή της και μεταξύ των δήμων που δημιουργούνται, είναι και αυτός της Σελληεντίας (Τατάραλης). Περιλαμβάνει εκτός των άλλων οικισμών και το Σινούζι.
Το 1841 οι Δήμοι συγχωνεύονται σε έναν με Βασιλικό Διάταγμα της 22ας Ιανουαρίου 1841 "Περί συγχωνεύσεως των Δήμων της Επαρχίας Ηλείας" σε 8 από 22 που δημοσιεύθηκαν στο Φ. Ε. Κ. 5/ 8 / 1841.
Δήμος Πηνιειαίων (Πηνείας) με έδρα τον οικισμό Λουκάβιτσα και αποτελείται από τους οικισμούς:
α) Μπαλί, Αλιάδες, Μπεζαϊτη, Δάμιζα, Καλαθά, Κολοκυθά, Σκληρού, Μαρινάκι, Ιμάμτσαούση, Μονή Αγίου Βλάση και Υπεραγία Θεοτόκος.
β) Απάνου Λουκάβιτσα, Μουσουλή, Δελήμπαλη, Κάτου Λουκάβιτσα, Πυρί, Καραλή, Βελανίδι, Ρουπακιά, Σούλι.
γ) Κούλουγλι, Κλεισούρα, Μουζίκα, Δαφνιώτισσα (Δαφνίτσα), Μπεσερέ, Λόπεσι, Νιοχώρι, Κοκλάκι.
δ)Τατάραλη, Σκλήβα, Σιμόπουλου, Λαγανά, Καλού Παιδιού, Σισόζι (Σινούζι), Μπονδάναι (Μπουρντάνου), Καραγκιαζάκι ( Καραγκιούζι), Λουκά, Δάρα, Αναζήρι, Μπέχρου, Γερουπέτρου, Καρυά, Καρακασίμι, Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος.
Με Βασιλικό Διάταγμα της 5ης Δεκεμβρίου 1845 δημοσιεύθηκε στο αρ. 34/ 20 – 12 – 1845 "Περί προσδιορισμού των εδρών των Νομαρχιών και Επαρχιών". Έδρα του νομού Ηλείας ο Πύργος. Ο δε Δήμος Πηνιείων ως εξής: Μπαλί, Σούλι, Αηλιάδες, Μπεζαϊτη, Δάμιζα, Καλαθά, Κολοκυθά, Σκληρού, Μαρινάκι, Ιμάμ – Τσαούση, Μονή Αγίου Βλάση, Υπεραγία Θεοτόκος, Απάνου Λουκάβιτσα, Δελήμπαλη, Κάτου Λουκάβιτσα, Πυρί, Καραλή, Βελανίδι, Ρουπακιά, Σούλι, Μπαλί, Κούλουγλι, Μπεσερέ, Λόπεσι, Νιοχώρι, Κοκλάκι, Μουζίκα, Σκλήβα, Σιμόπουλου, Λαγανά, Καλού Παιδιού, Σινούζι.
Ο Δήμος Πηνιείων διαιρέθηκε σε κοινότητες με Βασιλικό Διάταγμα στις 18 – 8– 1912 "Περί συστάσεως Δήμων και κοινοτήτων", και μεταξύ άλλων είναι και η κοινότης Σινούζι.
Το Βασιλικό Διάταγμα που εκδόθηκε στις 28 – 8 – 1912 "Περί αναγνωρίσεως κοινοτήτων εν τω νομό Αχαΐας και Ήλιδος" που δημοσιεύθηκε στο αρ.256/ 28 – 8 – 1912 Φ.Ε.Κ. Αναγνωρίζονται οι κοινότητες και οικισμοί με λιγότερους από τριακόσιους κατοίκους αλλά που έχουν και σχολεία, όπως στο Σινούζι.
Με Νομοθετικό Διάταγμα της 17 – 9 – 1926 "Περί μετονομασίας κοινοτήτων και συνοικισμών", έχουμε και στην Πηνεία τη μετονομασία του χωριού Σινούζι σε Άγναντα.
ΠΗΓΗ: Ηλίας Π. Τουτούνης, Ο δήμος Πηνείας,

Παρουσίαση Νομού Ηλείας - Εισαγωγή

N. HLEIAS PYRGOS

Αθλητικά - Ειδήσεις Google

TV LIVE

المزيد من القنوات | Watch more Tv

MAP

MAP
AGNANTA HLEIAS

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
ΚΛΙΚ στήν εικόνα

ΚΛΙΚ στήν εικόνα

δ

δ
Κλίκ στήν εικόνα

Η ΩΡΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΟΛΕ ΟΛΕ....

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ  ΟΛΕ ΟΛΕ....
ΚΛΙΚ στήν εικόνα

ΛΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

ΛΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Pathfinder

Maukie - the virtual cat

ΜΟΝΤΕΛΑΚΙ O SERIFIS

ΜΟΝΤΕΛΑΚΙ O SERIFIS

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ

ΑΝ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ,ΑΝ ΣΕ ΒΑΡΕΝΕΙ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΣΕ
ΕΝΑ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ,ΜΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΤΕΙΣ .ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΥΠΗΡΞΑΝ ΕΔΩ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΕΣΥ ΤΩΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΡΩΙΝΗ. ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ,ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΙΑ ΣΤΕΡΕΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙΣ. ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ.

Powered By Blogger

Blogz.GR

Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com

ΜΟΥΣΕΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠEΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Νομός Ηλείας
Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας
Τηλ. 26240-22529
Μουσείο Ολυμπιακών αγώνωνΜΟΥΣΕΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠEΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τηλ. 26240-22544
Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας
Τηλ. 26220-41415
Ναός του Επικουρίου Απόλλωνος
Τηλ. 26260-22275
Μουσείο Λαογραφικό Αμαλιάδα
Τηλ. 26220-22912
Κάστρο Χλεμούτσι
Τηλ. 26230-95033

· Αρχαία Ολυμπία
· Αγορά Αρχαίας Ήλιδας
· Ναός Επικούριου Απόλλωνος
· Ναός Αφροδίτης (Φιγάλεια)
· Ναός Αθηνάς (Αλίφειρα)
· Ναός Δήμητρας (Λέπρεον)
·Παναγία η Καθολική (Γαστούνη)
·Μονή Φραγκαβίλλας (Αμαλιάδα)

ΑΓΝΑΝΤΑ ΗΛΕΙΑΣ

MAPS AGNANTA HLEIAS


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕ ΤΑ ΒΕΛΗ: ΠΑΝΩ + ΚΑΤΩ + ΔΕΞΙΑ + ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ GOOGLE ΒΑΣΙΛΗΣ


Πνευματικά δικαιώματα
Ότι δημοσιεύεται πρωτότυπα στο blog αυτό, είναι copyleft. Για οποιαδήποτε έστω και με μικρό αντίτιμο εμπορική χρήση, απαιτείτε η άδεια απο τον τον διαχειριστή του blog. Θερμή παράκληση (όχι υποχρέωση) στο τέλος οποιαδσήποτε αναδημοσίευσης να αναφέρεται η πηγή (Πηγή: serifis.Blogspot.Com).