Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

RADIOMOYSIKORAMA

RADIOMOYSIKORAMA
LAIKA TRAGOYDIA

serifis

Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2008

10 μυστικά για το κρυολόγημα

Είναι η εποχή του κρυολογήματος. Μπορούμε όμως να προστατευτούμε και να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας, αν γνωρίζουμε μερικά βασικά πράγματα: πώς μεταδίδεται, ποιοι είναι περισσότερο ευάλωτοι αλλά και τι μπορεί να μας βοηθήσει αν τελικά δεν το αποφύγουμε.

Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνει μέσα από τις σελίδες ης εφημερίδας «Ιντιπέντεντ» o καθηγητής Ρον Εκλς, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για το Κοινό Κρυολόγημα στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.


1. Τα φιλιά επιτρέπονται, αλλά να πλένετε τα χέρια σας
Τα δάχτυλα μπορούν να μολυνθούν εύκολα με ιούς, αγγίζοντας πόμολα ή κάνοντας χειραψίες. Αν μετά αγγίξετε τη μύτη και τα μάτια σας, θα μολυνθείτε. Το πλύσιμο των χεριών περιορίζει τους κινδύνους εξάπλωσης του κρυολογήματος στην οικογένεια. Τα φιλιά επιτρέπονται. Οι ιοί «ταξιδεύουν» στο αναπνευστικό σύστημα. Μόνο αν έχετε βήχα και η βλέννα από το αναπνευστικό αναμειχθεί με το σάλιο, υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδοθεί ο ιός με το φιλί.

2. Δεν αποτρέπουν το κρυολόγημα βιταμίνη C και εχινάκια
Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι κανένα από τα δύο δεν μπορεί να αποτρέψει το κρυολόγημα. Εξάλλου, μόνο πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού στη Δύση είναι πιθανό να έχει ανεπάρκεια από βιταμίνη C ώστε να χρειάζεται ενίσχυση. Η εχινάκια θεωρείται το πιο δημοφιλές σκεύασμα για την πρόληψη και ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού. Θα μπορούσε, θεωρητικά, να αποτρέψει το κρυολόγημα και την ανάπτυξη συμπτωμάτων, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις γι΄ αυτό.

3. Να φοράτε κασκόλ
Με την έλευση του χειμώνα, φοράμε πανωφόρια για να προστατεύσουμε την θερμοκρασία του σώματος, όμως η μύτη μας μένει ακάλυπτη. Έτσι, στις χαμηλές θερμοκρασίες ξεραίνεται, οι ιοί του αναπνευστικού παγιδεύονται και αρχίζουν να αναπαράγονται. Πρέπει όλοι να φοράμε κασκόλ στον λαιμό μας και να προστατεύουμε με αυτό και τη μύτη μας.

4. Προσοχή όταν αρχίζει ο βήχας και το φτάρνισμα
Αν και ελάχιστοι από εμάς καταφέρνουμε να μην πάθουμε τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο κρυολόγημα, οι ιοί του κοινού κρυολογήματος δεν είναι ιδιαίτερα μολυσματικοί. Σε συνθήκες εργαστηρίου με υγιείς εθελοντές αποδείχτηκε πως είναι πολύ δύσκολο να εξαπλωθεί ο ιός από άτομο σε άτομο. Πιο πολλές πιθανότητες μετάδοσης πάντως υπάρχουν, όταν αρχίζουν τα συμπτώματα, δηλαδή όταν «τρέχει» η μύτη, φτερνιζόμαστε και έχουμε βήχα.

5. Κάποιοι είναι περισσότερο ευαίσθητοι
Πολλά άτομα υποστηρίζουν πως δεν παθαίνουν ποτέ κρυολόγημα. Το πιθανότερο είναι να το έχουν πάθει, αλλά να μην έχουν συμπτώματα. Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον πεδίο για έρευνα. Ίσως να υπάρχουν γενετικές διαφορές στο ανοσοποιητικό μας σύστημα που καθιστούν κάποιους περισσότερο ευάλωτους. Σύμφωνα με έρευνες πάντως, ο μέσος ενήλικος κρυολογεί 2 έως 5 φορές τον χρόνο. Οι μαθητές που πηγαίνουν σχολείο υποφέρουν περισσότερο, αφού προσβάλλονται από 7 έως 10 κρυολογήματα ετησίως. Τα παιδιά, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, είναι τα πιο ευάλωτα και αποτελούν συνήθως εστίες εξάπλωσης του ιού.

6. Οι άντρες μπορεί να είναι περισσότερο ευάλωτοι
Το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών διαφέρει από αυτό των ανδρών γιατί οι γυναίκες πρέπει να υποστηρίξουν και έναν άλλο οργανισμό όταν εγκυμονούν. Γι΄ αυτό ίσως το ανοσοποιητικό τους σύστημα να είναι πιο ανεκτικό. Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό σε περίπτωση πανδημίας γρίπης, γιατί θα έχει επιπτώσεις στην εξάπλωσή της.

7. Το στρες μπορεί να προκαλέσει κρυολόγημα
Η πίεση της καθημερινότητας μπορεί να μας κάνει πιο ευάλωτους. Έρευνες έδειξαν πως οι άνθρωποι που αντιμετώπισαν πρόσφατα προβλήματα στο σπίτι ή στη δουλειά είναι πιο ευάλωτοι σε σύγκριση με άλλους. Το στρες σχετίζεται με την καταστολή της γενικής αντίστασης στους μολυσματικούς παράγοντες. Η αυξημένη πίεση της σύγχρονης ζωής στην πόλη μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες πίσω από την υψηλή συχνότητα των κρουσμάτων του κοινού κρυολογήματος.

8. Υπάρχουν 200 ιοί που προκαλούν κρυολόγημα
Ακόμη κι αν μόλις έχουμε συνέλθει από ένα κρυολόγημα, μπορούμε να πάθουμε κι άλλο, από διαφορετικό ιό. Τα αντισώματα που αναπτύξαμε κατά του πρώτου θα μας προστατεύσουν μόνο για τον συγκεκριμένο ιό. Το κρυολόγημα μπορεί να προκληθεί από 200 ιούς, όπως οι ρινοϊοί και οι αδενοϊοί, τους οποίους δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε μόνο από τα συμπτώματα.

9. Είναι κρυολόγημα ή γρίπη;
Ένας απλός κανόνας για τον διαχωρισμό τους είναι ότι η γρίπη χαρακτηρίζεται από μια ακατανίκητη και συχνά ξαφνική επιθυμία να ξαπλώσουμε. Έχουμε μυϊκούς πόνους, αισθανόμαστε αδιάθετοι και κάνουμε πυρετό. Τα συμπτώματα του πόνου, της αδιαθεσίας και του πυρετού όμως μπορεί να εμφανιστούν και με ένα δυνατό κρυολόγημα, αν και αυτό δεν είναι τόσο σύνηθες. Και στις δύο περιπτώσεις, η καλύτερη θεραπεία είναι ζεστά ροφήματα, ανάπαυση, και ίσως ένα αναλγητικό και ένα αποσυμφορητικό φάρμακο.

10. Το ανοσοποιητικό θεραπεύει το κρυολόγημα
Μόνο το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το κρυολόγημα, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν κρατάει περισσότερο από 4-7 μέρες. Αν θέλετε όμως ανακούφιση από τα έντονα συμπτώματα, η ασπιρίνη (όχι σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών), η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη είναι πολύ αποτελεσματικά και ανακουφίζουν από τους πονοκεφάλους, τον ερεθισμένο λαιμό και τους πόνους. Ένα ρινικό σπρέι μπορεί επίσης να βοηθήσει πολύ στην αποσυμφόρηση της βουλωμένης μύτης. Τα ζεστά ροφήματα θα ανακουφίσουν από τον βήχα και θα μαλακώσουν τον λαιμό ενώ βοηθούν ακόμη τα πικάντικα φαγητά και οι ζεστές σούπες
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

powered by Agones.gr - Stoixima
powered by στοιχημα

Βαθμολογίες πρωταθλημάτων

Βαθμολογίες πρωταθλημάτων:

add this from HERE!

SSSS

"Print this page"

AGNANTA HLEIAS

AGNANTA HLEIAS

Τα Άγναντα από την ίδρυσή τους


Το 1835 με Βασιλικό Διάταγμα, η απελευθερωμένη Πηνεία αρχίζει να παίρνει διοικητικά την μορφή της και μεταξύ των δήμων που δημιουργούνται, είναι και αυτός της Σελληεντίας (Τατάραλης). Περιλαμβάνει εκτός των άλλων οικισμών και το Σινούζι.
Το 1841 οι Δήμοι συγχωνεύονται σε έναν με Βασιλικό Διάταγμα της 22ας Ιανουαρίου 1841 "Περί συγχωνεύσεως των Δήμων της Επαρχίας Ηλείας" σε 8 από 22 που δημοσιεύθηκαν στο Φ. Ε. Κ. 5/ 8 / 1841.
Δήμος Πηνιειαίων (Πηνείας) με έδρα τον οικισμό Λουκάβιτσα και αποτελείται από τους οικισμούς:
α) Μπαλί, Αλιάδες, Μπεζαϊτη, Δάμιζα, Καλαθά, Κολοκυθά, Σκληρού, Μαρινάκι, Ιμάμτσαούση, Μονή Αγίου Βλάση και Υπεραγία Θεοτόκος.
β) Απάνου Λουκάβιτσα, Μουσουλή, Δελήμπαλη, Κάτου Λουκάβιτσα, Πυρί, Καραλή, Βελανίδι, Ρουπακιά, Σούλι.
γ) Κούλουγλι, Κλεισούρα, Μουζίκα, Δαφνιώτισσα (Δαφνίτσα), Μπεσερέ, Λόπεσι, Νιοχώρι, Κοκλάκι.
δ)Τατάραλη, Σκλήβα, Σιμόπουλου, Λαγανά, Καλού Παιδιού, Σισόζι (Σινούζι), Μπονδάναι (Μπουρντάνου), Καραγκιαζάκι ( Καραγκιούζι), Λουκά, Δάρα, Αναζήρι, Μπέχρου, Γερουπέτρου, Καρυά, Καρακασίμι, Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος.
Με Βασιλικό Διάταγμα της 5ης Δεκεμβρίου 1845 δημοσιεύθηκε στο αρ. 34/ 20 – 12 – 1845 "Περί προσδιορισμού των εδρών των Νομαρχιών και Επαρχιών". Έδρα του νομού Ηλείας ο Πύργος. Ο δε Δήμος Πηνιείων ως εξής: Μπαλί, Σούλι, Αηλιάδες, Μπεζαϊτη, Δάμιζα, Καλαθά, Κολοκυθά, Σκληρού, Μαρινάκι, Ιμάμ – Τσαούση, Μονή Αγίου Βλάση, Υπεραγία Θεοτόκος, Απάνου Λουκάβιτσα, Δελήμπαλη, Κάτου Λουκάβιτσα, Πυρί, Καραλή, Βελανίδι, Ρουπακιά, Σούλι, Μπαλί, Κούλουγλι, Μπεσερέ, Λόπεσι, Νιοχώρι, Κοκλάκι, Μουζίκα, Σκλήβα, Σιμόπουλου, Λαγανά, Καλού Παιδιού, Σινούζι.
Ο Δήμος Πηνιείων διαιρέθηκε σε κοινότητες με Βασιλικό Διάταγμα στις 18 – 8– 1912 "Περί συστάσεως Δήμων και κοινοτήτων", και μεταξύ άλλων είναι και η κοινότης Σινούζι.
Το Βασιλικό Διάταγμα που εκδόθηκε στις 28 – 8 – 1912 "Περί αναγνωρίσεως κοινοτήτων εν τω νομό Αχαΐας και Ήλιδος" που δημοσιεύθηκε στο αρ.256/ 28 – 8 – 1912 Φ.Ε.Κ. Αναγνωρίζονται οι κοινότητες και οικισμοί με λιγότερους από τριακόσιους κατοίκους αλλά που έχουν και σχολεία, όπως στο Σινούζι.
Με Νομοθετικό Διάταγμα της 17 – 9 – 1926 "Περί μετονομασίας κοινοτήτων και συνοικισμών", έχουμε και στην Πηνεία τη μετονομασία του χωριού Σινούζι σε Άγναντα.
ΠΗΓΗ: Ηλίας Π. Τουτούνης, Ο δήμος Πηνείας,

Παρουσίαση Νομού Ηλείας - Εισαγωγή

N. HLEIAS PYRGOS

Αθλητικά - Ειδήσεις Google

TV LIVE

المزيد من القنوات | Watch more Tv

MAP

MAP
AGNANTA HLEIAS

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
ΚΛΙΚ στήν εικόνα

ΚΛΙΚ στήν εικόνα

δ

δ
Κλίκ στήν εικόνα

Η ΩΡΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΟΛΕ ΟΛΕ....

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ  ΟΛΕ ΟΛΕ....
ΚΛΙΚ στήν εικόνα

ΛΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

ΛΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Pathfinder

ΑΚΟΥΣΕ ΦΙΛΕ ΔΥΟ ΠΕΝΙΕΣ(στο μπουζούκι ο Παναγιώτης ) ΑΓΝΑΝΤΑ

Loading...

zoni asfaleias sos

Loading...

Maukie - the virtual cat

ΜΟΝΤΕΛΑΚΙ O SERIFIS

ΜΟΝΤΕΛΑΚΙ O SERIFIS

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ

ΑΝ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ,ΑΝ ΣΕ ΒΑΡΕΝΕΙ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΣΕ
ΕΝΑ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ,ΜΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΤΕΙΣ .ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΥΠΗΡΞΑΝ ΕΔΩ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΕΣΥ ΤΩΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΡΩΙΝΗ. ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ,ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΙΑ ΣΤΕΡΕΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙΣ. ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ.

ΑΜΕΡΙΚΗ 2001

Loading...

Blogz.GR

Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com

ΜΟΥΣΕΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠEΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Νομός Ηλείας
Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας
Τηλ. 26240-22529
Μουσείο Ολυμπιακών αγώνωνΜΟΥΣΕΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠEΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τηλ. 26240-22544
Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας
Τηλ. 26220-41415
Ναός του Επικουρίου Απόλλωνος
Τηλ. 26260-22275
Μουσείο Λαογραφικό Αμαλιάδα
Τηλ. 26220-22912
Κάστρο Χλεμούτσι
Τηλ. 26230-95033

· Αρχαία Ολυμπία
· Αγορά Αρχαίας Ήλιδας
· Ναός Επικούριου Απόλλωνος
· Ναός Αφροδίτης (Φιγάλεια)
· Ναός Αθηνάς (Αλίφειρα)
· Ναός Δήμητρας (Λέπρεον)
·Παναγία η Καθολική (Γαστούνη)
·Μονή Φραγκαβίλλας (Αμαλιάδα)

GREECE ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς

Loading...

ΑΓΝΑΝΤΑ ΗΛΕΙΑΣ

MAPS AGNANTA HLEIAS


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕ ΤΑ ΒΕΛΗ: ΠΑΝΩ + ΚΑΤΩ + ΔΕΞΙΑ + ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ GOOGLE ΒΑΣΙΛΗΣ


Πνευματικά δικαιώματα
Ότι δημοσιεύεται πρωτότυπα στο blog αυτό, είναι copyleft. Για οποιαδήποτε έστω και με μικρό αντίτιμο εμπορική χρήση, απαιτείτε η άδεια απο τον τον διαχειριστή του blog. Θερμή παράκληση (όχι υποχρέωση) στο τέλος οποιαδσήποτε αναδημοσίευσης να αναφέρεται η πηγή (Πηγή: serifis.Blogspot.Com).