Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

RADIOMOYSIKORAMA

RADIOMOYSIKORAMA
LAIKA TRAGOYDIA

serifis

Τετάρτη, 20 Μαΐου 2009

Η μεσογειακή διατροφή έφυγε από το πιάτο μας.Έρευνα του ΟΗΕ ανέδειξε τους Έλληνες... πρωταθλητές Ευρώπης στην παχυσαρκίαΟι Έλληνες ξοδεύουν τα χρήματά τους σε τρόφιμα που φορτώνουν τον οργανισμό με «κακά» λίπη, αλάτι και ζάχαρη, με αποτέλεσμα σε ποσοστό 75% να είναι σήμερα υπέρβαροι ή παχύσαρκοι- ποσοστό που μας κατατάσσει «πρωταθλητές» στην Ευρώπη!

Αυτό είναι το συμπέρασμα ερευνητών οι οποίοι μελέτησαν τις αλλαγές στη διατροφή των Ελλήνων και των υπολοίπων Ευρωπαίων, διαπιστώνοντας ότι η μεσογειακή διατροφή «αργοπεθαίνει» στη χώρα μας.

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι η κατανάλωση λίπους κατά τη δεκαετία του ΄60 δεν ξεπερνούσε το 30% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Σαράντα χρόνια μετά, το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην: το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 40%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις συστάσεις των ειδικών.
Μάλιστα, απ΄ ό,τι φαίνεται, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες οι οδηγίες των γιατρών και των διατροφολόγων δεν εφαρμόζονται: τα κορεσμένα, δηλαδή τα «κακά», λίπη, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην καθημερινή διατροφή.

Το αλάτι υπάρχει παντού!

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία όμως και σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αλατιού. Το 1963 οι Έλληνες κατανάλωναν 1.671 χιλιοστογραμμάρια αλατιού την ημέρα, σήμερα όμως η προσλαμβανόμενη ποσότητα έχει σχεδόν διπλασιαστεί! Και, σαφώς, σημαντικό ρόλο στη στροφή αυτήν έχει διαδραματίσει η κυκλοφορία στην αγορά τροφίμων που... κρύβουν απροσδιόριστες ποσότητες αλατιού!

Μάλιστα είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι σήμερα, λόγω της βιομηχανοποίησης των τροφίμων, το «άλας της ζωής» βρίσκεται ακόμα και σε τρόφιμα που ουδείς θα φανταζόταν ότι περιέχουν αλάτι, όπως παραδείγματος χάριν στη σοκολάτα και στα γλυκά μπισκότα.
«Τα τελευταία 45 χρόνια, η διάσημη διατροφική φιλοσοφία που βασίζεται στην κατανάλωση άφθονων φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών και ελαιολάδου “αργοπεθαίνει” στην πατρίδα της», δηλώνει ο Γιόζεφ Σμιτχούμπερ, οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ - υπεύθυνος της έρευνας.

Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, ο κ. Σμιτχούμπερ υπολόγισε τα διαθέσιμα τρόφιμα (βάσει της εγχώριας παραγωγής και των εισαγωγών) σε κάθε μία από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. των «15». Βάσει αυτών, υπολόγισε τα «καλά» και τα «κακά» λιπαρά που αναλογούν σε κάθε πολίτη, καθώς επίσης και τη ζάχαρη, το αλάτι, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Έτσι, παρ΄ ό,τι οι υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτες) αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφικής πυραμίδας, οι Έλληνες έχουν αρχίσει να χαράσσουν έναν διαφορετικό και σαφώς πιο ανθυγιεινό διατροφικό δρόμο, αντικαθιστώντας τους με λίπη (κόκκινο κρέας, αλλαντικά, γλυκά κ.ά.). Η αλλαγή αυτή σύμφωνα με τους ερευνητές οφείλεται όχι μόνο στην αύξηση του εισοδήματος, αλλά και στο γεγονός ότι τα σούπερ μάρκετ αλλά και τα ταχυφαγεία ξεφυτρώνουν στις γειτονιές σαν τα... μανιτάρια!

Κολλημένοι στον καναπέ

Την ίδια στιγμή όμως οι άνθρωποι χρειάζονται λιγότερες θερμίδες, αφού ασκούνται λιγότερο και κάνουν καθιστική ζωή. Έτσι εξηγείται άλλωστε και το γεγονός ότι τρεις στους τέσσερις Έλληνες είναι παχύσαρκος ή υπέρβαρος, αναλογία που δίνει στη χώρα μας μία ακόμη θλιβερή πρωτιά σε σχέση με την υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρώπης των «15».

«Είναι γεγονός ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο και η μελέτη αυτή δείχνει αυτήν τη τάση. Πριν από τρεις δεκαετίες η κατανάλωση κρέατος δεν ξεπερνούσε τα 35 γραμμάρια ημερησίως, σήμερα όμως έχει τετραπλασιαστεί. Κι όλα αυτά ενώ σειρά μελετών δείχνει ότι το κρέας και τα αλλαντικά αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου από 30% έως και 60%. Όσο όμως αυξάνεται το εισόδημα των πολιτών και όσο αυξάνονται οι εισαγωγές εκείνων των τροφίμων που είναι πλούσια σε θερμίδες και κορεσμένα λίπη, τόσο περισσότερο τρεφόμαστε ανθυγιεινά», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος.

Τα καλά νέα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, είναι πως παράλληλα έχει αυξηθεί και η προσφορά φρούτων και λαχανικών. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, πως οι Έλληνες τα καταναλώνουν κιόλας!
Ειδικότερα, πριν από τέσσερις δεκαετίες αναλογούσαν όσον αφορά τη χώρα μας 688 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών σε κάθε πολίτη. Σήμερα, οι ποσότητες που μπορεί να αγοράσει κανείς έχουν διπλασιαστεί, και μάλιστα στα σούπερ μάρκετ και στα οπωροπωλεία υπάρχει πλέον μεγάλη ποικιλία. Κι όμως, παρά το ότι για κάθε Έλληνα αναλογούν με συντηρητικούς υπολογισμούς 400 κιλά φρούτων και λαχανικών τον χρόνο, τα 255 κιλά καταλήγουν στα... σκουπίδια, σύμφωνα με όλες τις σχετικές έρευνες.

Αυτός είναι και ο λόγος που, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα καρδιαγγειακά προβλήματα αποτελούν τη βασική αιτία για περίπου τους μισούς θανάτους (48%) στην Ελλάδα.

«Τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο διαβήτης ακόμη και ο καρκίνος στο πάγκρεας έχουν άμεση σχέση με τη διατροφή και την έλλειψη σωματικής άσκησης», προσθέτει στα «ΝΕΑ» ο κ. Καφάτος.

Το ελαιόλαδο


Τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο αυτό παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων, γεγονός που δεν παρηγορεί όμως τους επιστήμονες αφού οι μεσογειακές χώρες φαίνεται τελικά να γυρίζουν την πλάτη τους στη μεσογειακή διατροφή- παρά το ότι πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν ότι δρα ευεργετικά όσον αφορά την καλή λειτουργία της καρδιάς και αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά της εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

Ρεπορτάζ: Μάρθα Καϊτανίδη
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

powered by Agones.gr - Stoixima
powered by στοιχημα

Βαθμολογίες πρωταθλημάτων

Βαθμολογίες πρωταθλημάτων:

add this from HERE!

SSSS

"Print this page"

AGNANTA HLEIAS

AGNANTA HLEIAS

Τα Άγναντα από την ίδρυσή τους


Το 1835 με Βασιλικό Διάταγμα, η απελευθερωμένη Πηνεία αρχίζει να παίρνει διοικητικά την μορφή της και μεταξύ των δήμων που δημιουργούνται, είναι και αυτός της Σελληεντίας (Τατάραλης). Περιλαμβάνει εκτός των άλλων οικισμών και το Σινούζι.
Το 1841 οι Δήμοι συγχωνεύονται σε έναν με Βασιλικό Διάταγμα της 22ας Ιανουαρίου 1841 "Περί συγχωνεύσεως των Δήμων της Επαρχίας Ηλείας" σε 8 από 22 που δημοσιεύθηκαν στο Φ. Ε. Κ. 5/ 8 / 1841.
Δήμος Πηνιειαίων (Πηνείας) με έδρα τον οικισμό Λουκάβιτσα και αποτελείται από τους οικισμούς:
α) Μπαλί, Αλιάδες, Μπεζαϊτη, Δάμιζα, Καλαθά, Κολοκυθά, Σκληρού, Μαρινάκι, Ιμάμτσαούση, Μονή Αγίου Βλάση και Υπεραγία Θεοτόκος.
β) Απάνου Λουκάβιτσα, Μουσουλή, Δελήμπαλη, Κάτου Λουκάβιτσα, Πυρί, Καραλή, Βελανίδι, Ρουπακιά, Σούλι.
γ) Κούλουγλι, Κλεισούρα, Μουζίκα, Δαφνιώτισσα (Δαφνίτσα), Μπεσερέ, Λόπεσι, Νιοχώρι, Κοκλάκι.
δ)Τατάραλη, Σκλήβα, Σιμόπουλου, Λαγανά, Καλού Παιδιού, Σισόζι (Σινούζι), Μπονδάναι (Μπουρντάνου), Καραγκιαζάκι ( Καραγκιούζι), Λουκά, Δάρα, Αναζήρι, Μπέχρου, Γερουπέτρου, Καρυά, Καρακασίμι, Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος.
Με Βασιλικό Διάταγμα της 5ης Δεκεμβρίου 1845 δημοσιεύθηκε στο αρ. 34/ 20 – 12 – 1845 "Περί προσδιορισμού των εδρών των Νομαρχιών και Επαρχιών". Έδρα του νομού Ηλείας ο Πύργος. Ο δε Δήμος Πηνιείων ως εξής: Μπαλί, Σούλι, Αηλιάδες, Μπεζαϊτη, Δάμιζα, Καλαθά, Κολοκυθά, Σκληρού, Μαρινάκι, Ιμάμ – Τσαούση, Μονή Αγίου Βλάση, Υπεραγία Θεοτόκος, Απάνου Λουκάβιτσα, Δελήμπαλη, Κάτου Λουκάβιτσα, Πυρί, Καραλή, Βελανίδι, Ρουπακιά, Σούλι, Μπαλί, Κούλουγλι, Μπεσερέ, Λόπεσι, Νιοχώρι, Κοκλάκι, Μουζίκα, Σκλήβα, Σιμόπουλου, Λαγανά, Καλού Παιδιού, Σινούζι.
Ο Δήμος Πηνιείων διαιρέθηκε σε κοινότητες με Βασιλικό Διάταγμα στις 18 – 8– 1912 "Περί συστάσεως Δήμων και κοινοτήτων", και μεταξύ άλλων είναι και η κοινότης Σινούζι.
Το Βασιλικό Διάταγμα που εκδόθηκε στις 28 – 8 – 1912 "Περί αναγνωρίσεως κοινοτήτων εν τω νομό Αχαΐας και Ήλιδος" που δημοσιεύθηκε στο αρ.256/ 28 – 8 – 1912 Φ.Ε.Κ. Αναγνωρίζονται οι κοινότητες και οικισμοί με λιγότερους από τριακόσιους κατοίκους αλλά που έχουν και σχολεία, όπως στο Σινούζι.
Με Νομοθετικό Διάταγμα της 17 – 9 – 1926 "Περί μετονομασίας κοινοτήτων και συνοικισμών", έχουμε και στην Πηνεία τη μετονομασία του χωριού Σινούζι σε Άγναντα.
ΠΗΓΗ: Ηλίας Π. Τουτούνης, Ο δήμος Πηνείας,

Παρουσίαση Νομού Ηλείας - Εισαγωγή

N. HLEIAS PYRGOS

Αθλητικά - Ειδήσεις Google

TV LIVE

المزيد من القنوات | Watch more Tv

MAP

MAP
AGNANTA HLEIAS

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
ΚΛΙΚ στήν εικόνα

ΚΛΙΚ στήν εικόνα

δ

δ
Κλίκ στήν εικόνα

Η ΩΡΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΟΛΕ ΟΛΕ....

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ  ΟΛΕ ΟΛΕ....
ΚΛΙΚ στήν εικόνα

ΛΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

ΛΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Pathfinder

ΑΚΟΥΣΕ ΦΙΛΕ ΔΥΟ ΠΕΝΙΕΣ(στο μπουζούκι ο Παναγιώτης ) ΑΓΝΑΝΤΑ

Loading...

zoni asfaleias sos

Loading...

Maukie - the virtual cat

ΜΟΝΤΕΛΑΚΙ O SERIFIS

ΜΟΝΤΕΛΑΚΙ O SERIFIS

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ

ΑΝ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ,ΑΝ ΣΕ ΒΑΡΕΝΕΙ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΣΕ
ΕΝΑ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ,ΜΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΤΕΙΣ .ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΥΠΗΡΞΑΝ ΕΔΩ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΕΣΥ ΤΩΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΡΩΙΝΗ. ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ,ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΙΑ ΣΤΕΡΕΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙΣ. ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ.

ΑΜΕΡΙΚΗ 2001

Loading...

Blogz.GR

Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com

ΜΟΥΣΕΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠEΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Νομός Ηλείας
Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας
Τηλ. 26240-22529
Μουσείο Ολυμπιακών αγώνωνΜΟΥΣΕΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠEΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τηλ. 26240-22544
Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας
Τηλ. 26220-41415
Ναός του Επικουρίου Απόλλωνος
Τηλ. 26260-22275
Μουσείο Λαογραφικό Αμαλιάδα
Τηλ. 26220-22912
Κάστρο Χλεμούτσι
Τηλ. 26230-95033

· Αρχαία Ολυμπία
· Αγορά Αρχαίας Ήλιδας
· Ναός Επικούριου Απόλλωνος
· Ναός Αφροδίτης (Φιγάλεια)
· Ναός Αθηνάς (Αλίφειρα)
· Ναός Δήμητρας (Λέπρεον)
·Παναγία η Καθολική (Γαστούνη)
·Μονή Φραγκαβίλλας (Αμαλιάδα)

GREECE ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς

Loading...

ΑΓΝΑΝΤΑ ΗΛΕΙΑΣ

MAPS AGNANTA HLEIAS


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕ ΤΑ ΒΕΛΗ: ΠΑΝΩ + ΚΑΤΩ + ΔΕΞΙΑ + ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ GOOGLE ΒΑΣΙΛΗΣ


Πνευματικά δικαιώματα
Ότι δημοσιεύεται πρωτότυπα στο blog αυτό, είναι copyleft. Για οποιαδήποτε έστω και με μικρό αντίτιμο εμπορική χρήση, απαιτείτε η άδεια απο τον τον διαχειριστή του blog. Θερμή παράκληση (όχι υποχρέωση) στο τέλος οποιαδσήποτε αναδημοσίευσης να αναφέρεται η πηγή (Πηγή: serifis.Blogspot.Com).