Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη δρ. Χαρά Νομικού και τους συνεργάτες της έδειξε ότι η Ελληνίδα μάνα αδυνατεί συχνά να καταλάβει πως ο γιος της ενηλικιώθηκε και τείνει να παρεμβαίνει άμεσα στη σχέση του με το άλλο φύλο.
Έτσι, κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως οι «θανάσιμες πεθερές» οδηγούν τις γυναίκες ή τα ζευγάρια στον ψυχολόγο, αναζητώντας τρόπους που θα βάλουν «φρένο» στην παρεμβατικότητα της πεθεράς.
Πάντως, όπως φαίνεται, δεν έχει σημασία εάν το ζευγάρι είναι παντρεμένο ή όχι: από τις γυναίκες που επισκέφτηκαν ψυχολόγο για να «ξορκίσουν» τις παρεμβάσεις της πεθεράς το 63% ήταν άγαμες ενώ το 37% έγγαμες. Αντίστοιχα, τα ζευγάρια που επισκέφτηκαν τον ψυχολόγο στο μεγαλύτερο ποσοστό ήταν έγγαμα (82%).
Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών και των ζευγαριών που έρχονται στον ειδικό με αίτημα την παρεμβατική συμπεριφοράς της πεθεράς είναι ηλικίας 20 έως 40 ετών. Αυτό συμβαίνει γιατί σε αυτή την ηλικιακή περίοδο, τα άτομα βρίσκονται συνήθως κοντά στο γάμο ή είναι ήδη πρόσφατα παντρεμένα. Οι διαμάχες μεταξύ πεθεράς και νύφης καταλήγουν σε παιχνίδι εξουσίας, αφού η μία προσπαθεί να επιδιώξει ή να διατηρήσει τη κυριαρχία της και να προβάλει τη προσωπική της αξία. Η πεθερά πιστεύει ότι έχει δικαίωμα να συμβουλεύει το γιο ή τη νύφη της, δεδομένου πως είναι πιο μεγάλη και έχει πιο πολλές γνώσεις και πείρα.
Από την άλλη, η νύφη νιώθει ότι η πεθερά με την παρεμβολή της εισχωρεί σε πεδία της δικής της κυριαρχίας.Η πεθερά θεωρεί το γιο της δικό της παιδί, ενώ η νύφη τον θεωρεί δικό της άντρα.
Πάντως, είναι εμφανές πως οι άντρες αφήνουν περιθώρια στην μητέρα τους να πιστέψει πως έχει κεντρικό ρόλο στην ζωή τους και πως συνεπώς μπορεί να «οργώνει» στην προσωπική τους ζωή.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως παραδέχονται σε ποσοστό 24% πως βασίζονται στη γνώμη της μητέρας τους και κατά 22% πως δεν παίρνουν μέρος στη διαμάχη ανάμεσα στη μητέρα και τη σύντροφο τους.
Επίσης το 13% δίνει στη μητέρα του αναφορά για κάθε δραστηριότητα του, ενώ μεγάλο ποσοστό θεωρεί υποχρέωση να παραστεί με τη πατρογονική του οικογένεια σε υποχρεώσεις -γάμους, βαφτίσια-(11%) ενώ δυσκολεύεται να της πει όχι (10%).
Παράλληλα, η έρευνα ανέδειξε εκείνες τις συμπεριφορές των πεθερών που θεωρούνται παρεμβατικές και δημιουργούν προβλήματα στο ζευγάρι. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, οι ελληνίδες μητέρες τείνουν να παρεμβαίνουν στη διαπαιδαγώγηση των εγγονιών τους (24%), να ζητάνε από το γιο να τις πάει στο γιατρό ή για ψώνια (19%), να τηλεφωνούν καθημερινά και πάνω από 2 φορές (17%) και να κριτικάρουν τη νύφη τους αναφορικά με τη καθαριότητα του σπιτιού ή το μαγείρεμα (16%). Τα παντρεμένα ζευγάρια που πλήττονται από την παρεμβατικότητα της πεθεράς παρουσιάζουν διενέξεις (61%), συναισθηματική αποξένωση (26%) και προβλήματα στην επικοινωνία (13%). Από αυτά τα ζευγάρια, τα άγαμα τείνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό να χωρίζουν λόγω της παρεμβατικής συμπεριφοράς της μητέρας του άνδρα, από ότι τα έγγαμα.
Επιμέλεια: Μάρθα Καϊτανίδη, on-line nea