Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

RADIOMOYSIKORAMA

RADIOMOYSIKORAMA
LAIKA TRAGOYDIA

serifis

Κυριακή, 31 Μαΐου 2009

-Ζωντανά θαύματα της φύσης .Ανεξάντλητος ο πλούτος των τροπικών δασών και των ωκεανών


Τα εντυπωσιακότερα είδη ζώων και ψαριών που ανακαλύφθηκαν στις θάλασσες και τα τροπικά δάση του πλανήτη μας ανακοίνωσαν επιστήμονες από το Διεθνές Ινστιτούτο Εξερεύνησης Ειδών του Πανεπιστημίου της Αριζόνας και της Διεθνούς Επιτροπής Ταξινόμησης Ειδών. Ορισμένα από αυτά διαθέτουν θαυμαστές ιδιότητες και ανατομικά χαρακτηριστικά και εκπλήσσουν τους ειδικούς με τον τρόπο που η φύση εξοπλίζει στο πέρασμα του χρόνου τα έμβια όντα ώστε να επιβιώνουν. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, κάθε χρόνο ανακαλύπτονται χιλιάδες νέα είδη ψαριών και ζώων. Τo 2007 ανακαλύφθηκαν 18.516 είδη.
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 1,8 εκατ. είδη χλωρίδας και πανίδας και σύμφωνα με ρεαλιστικές εκτιμήσεις, ο συνολικός αριθμός τους μπορεί να φθάνει τα 10 εκατομμύρια. Το ερώτημα όμως είναι πόσα από αυτά θα προλάβουμε να ανακαλύψουμε πριν εξαφανιστούν.

Ψυχεδελικό βατραχόψαρο

Τα κάνει όλα ανάποδα σε σχέση με τα υπόλοιπα βατραχόψαρα! Εκεί λοιπόν που «περπατά» πάνω στον ύφαλο με τα μακριά σαν πόδια θωρακικά του πτερύγια, μόλις τρομάξει από κάτι, αντί να διαφύγει κολυμπώντας χρησιμοποιεί ένα σύστημα σαν αεροπροώθηση. Εκτοξεύει πίδακες νερού από οπές σαν βράγχια στο σώμα του και απομακρύνεται από τον πυθμένα υποβοηθούμενο από τα πτερύγιά του. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα 350 είδη βατραχόψαρων, το συγκεκριμένο κυνηγά εισχωρώντας στις σχισμές βράχων, καθώς έχει μήκος μόλις 8 εκατοστών, και δεν προσαρμόζει το χρώμα του σε αυτό του περιβάλλοντός του. Έχει πορτοκαλί, μπλε και λευκές αποχρώσεις. Ανακαλύφθηκε στην Ινδονησία

Το ψάρι Δράκουλας

Δεν είναι ούτε μεγάλο ούτε όμορφο. Είναι όμως μοναδικό. Λέγεται Danionella dracula και ανήκει στην οικογένεια των Κυρπινόμορφων ψαριών, η οποία αριθμεί περί τα 3.700 είδη. Ο «Δράκουλας» είναι το μόνο που διαθέτει δύο κυνόδοντες, σαν βαμπίρ, τους οποίους τα αρσενικά χρησιμοποιούν για να παλεύουν μεταξύ τους αλλά και για να υπερασπίζουν την περιοχή τους. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ψάρι αυτό άρχισε να αποκτά τέτοιου είδους δόντια πριν από περίπου 30 εκατομμύρια χρόνια. Ανακαλύφθηκε στη Βιρμανία και έχει μήκος μόλις 17 χιλιοστά

Ψάρι με κεφάλι - πιλοτήριο

Ένα εκπληκτικό δημιούργημα της φύσης: αυτό το ψάρι με μήκος 15 εκατοστών, έχει στο κεφάλι του έναν διάφανο θάλαμο γεμάτο υγρό όπου βρίσκονται τα λαμπερά πράσινα μάτια του! Ανακαλύφθηκε το 1939 στα ανοικτά της Καλιφόρνιας, αλλά κανείς δεν το είχε συλλάβει για να το μελετήσει. Εβδομήντα χρόνια μετά, οι επιστήμονες εντόπισαν για δεύτερη φορά το Μacropinna microstoma και το κινηματογράφησαν σε βάθος 600- 800 μέτρων. Διαπίστωσαν ότι τα μάτια του περιστρέφονται προς κάθε κατεύθυνση για να εντοπίσουν τροφή.

Το μικρότερο φίδι του κόσμου

Αν κουλουριαστεί μπορεί με άνεση να κοιμηθεί πάνω σε ένα κέρμα του ενός ευρώ, αφού το μήκος του δεν ξεπερνά τα 10 εκατοστά και το πάχος του είναι όσο ένα μακαρόνι!

Ανακαλύφθηκε στα νησιά Μπαρμπάντος κάτω από έναν βράχο και τρέφεται με μυρμήγκια και τερμίτες. Λέγεται ότι το φίδι αυτό, που ανήκει στην οικογένεια Leptotyphlops carlae, δεν θα μπορούσε να επιβιώσει αν ήταν ελάχιστα μικρότερο. Το θηλυκό, μπορεί να γεννήσει μόνο ένα επίμηκες αυγό!

Ροζ σαρανταποδαρούσα

Παρά το μικρό μέγεθός της, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Μια δόση από το υδροκυάνιο που εγχέει είναι αρκετή για να προκαλέσει τον θάνατο σε όσους την ενοχλήσουν. Το μήκος της σπάνια ξεπερνάει τα 3 εκατοστά. Η μικρή σαρανταποδαρούσα (Desmoxytes purpurosea) που ανακαλύφθηκε στην κεντρική Ταϊλάνδη ζει σε φύλλα και πέτρες της υγρής τροπικής ζούγκλας.

Το μακρύτερο έντομο


Με μήκος 56,6 εκατοστών αυτό το ραβδόσχημο έντομο (Ρhobaeticus chani)

είναι το μακρύτερο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.

Για το έντομο αυτό που βρέθηκε στο Βόρνεο, ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά. Πιθανώς ζει ψηλά στα φυλλώματα των τροπικών δασών παριστάνοντας το κλωνάρι δέντρου για να μη φαγωθεί από πουλιά. Το θηλυκό, όπως αυτό στη φωτογραφία που δωρήθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, γεννά αυγά που είναι εφοδιασμένα με μικροσκοπικά φτερά. Μόλις βρεθούν στο αέρα, ταξιδεύουν με το ρεύμα και προσκολλώνται σε παρακείμενα δέντρα.

Σαρκοφάγος γυμνοσάλιαγκας

Φαίνεται πως κάποιοι κήποι στην Ουαλία είναι το ίδιο μυστηριώδεις με τα τροπικά δάση του Βόρνεο. Στην Ουαλία λοιπόν ανακαλύφθηκε αυτός ο γυμνοσάλιαγκας- φάντασμα (Selenochlamys ysbryda), o οποίος ζει κάτω από το έδαφος και τρέφεται με σκουλήκια ή άλλους γυμνοσάλιαγκες.

Διαθέτει ανιχνευτές στις κεραίες του για να εντοπίζει το θήραμά του και αφού το πληγώσει με τα πολλά κοφτερά δόντια του, στη συνέχεια το καταπίνει ζωντανό.

Αυτό το είδος γυμνοσάλιαγκα διαθέτει «συγγενείς» στον Καύκασο και εικάζεται ότι το είδος αναπτύχθηκε αρχικά μέσα σε σπήλαια.

Ελέφαντας 700 γραμ.;

Κατά μία έννοια ναι, γιατί αυτό το μικρό σένγκι, που είναι μια μυγαλή- ελέφαντας (έτσι λέγεται το ζωάκι) αποτελεί μακρινό συγγενή των ελεφάντων καθώς κατατάσσεται στην ομάδα των αφροθηρίων, τα οποία εμφανίστηκαν στην Αφρική πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια. Η μυγαλή- ελέφαντας είναι ένα μικρόσωμο θηλαστικό που τρέφεται με έντομα και μοιάζει με τρωκτικό με προβοσκίδα. Ανακαλύφθηκε στα πυκνά δάση της Τανζανίας και όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, είναι η πρώτη μυγαλή- ελέφαντας που ανακαλύπτεται εδώ και περισσότερα από 120 χρόνια! Όλοι οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Τανζανία και ειδικότερα τα όρη Ουντζούνγκουα κρύβουν έναν θησαυρό βιοποικιλότητας. Μάλιστα το ζώο αυτό (Rhynchocyon udzungwensis), όπως προκύπτει και απολιθώματα που έχουν βρεθεί, παραμένει μορφολογικά το ίδιο, τα τελευταία 23 εκατομμύρια χρόνια!

Βάτραχος χωρίς πνεύμονες

Ανακαλύφθηκε στην ινδονησιακή πλευρά του Βόρνεο, δεν έχει πνεύμονες και αναπνέει αποκλειστικά από το δέρμα του. Το νέο αυτό είδος ονομάστηκε Βarbourula kalimantanensis και σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μόνα άλλα αμφίβια που αναπνέουν χωρίς πνεύμονες είναι δύο είδη σαλαμάνδρας και ένα είδος άποδου αμφιβίου που μοιάζει με σκουλήκι. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο βάτραχος αυτός έχασε τους πνεύμονές του στην πορεία της εξέλιξής του επειδή ζει σε τρεχούμενο, παγωμένο νερό που μεταφέρει αρκετό οξυγόνο. Οι πνεύμονες πιθανώς δυσχέραιναν τη ζωή του στο ποτάμι επειδή αύξαναν την πλευστότητά του και τον εμπόδιζαν να προσκολλάται στα βράχια.
πηγή:nea

powered by Agones.gr - Stoixima
powered by στοιχημα

Βαθμολογίες πρωταθλημάτων

Βαθμολογίες πρωταθλημάτων:

add this from HERE!

SSSS

"Print this page"

AGNANTA HLEIAS

AGNANTA HLEIAS

Τα Άγναντα από την ίδρυσή τους


Το 1835 με Βασιλικό Διάταγμα, η απελευθερωμένη Πηνεία αρχίζει να παίρνει διοικητικά την μορφή της και μεταξύ των δήμων που δημιουργούνται, είναι και αυτός της Σελληεντίας (Τατάραλης). Περιλαμβάνει εκτός των άλλων οικισμών και το Σινούζι.
Το 1841 οι Δήμοι συγχωνεύονται σε έναν με Βασιλικό Διάταγμα της 22ας Ιανουαρίου 1841 "Περί συγχωνεύσεως των Δήμων της Επαρχίας Ηλείας" σε 8 από 22 που δημοσιεύθηκαν στο Φ. Ε. Κ. 5/ 8 / 1841.
Δήμος Πηνιειαίων (Πηνείας) με έδρα τον οικισμό Λουκάβιτσα και αποτελείται από τους οικισμούς:
α) Μπαλί, Αλιάδες, Μπεζαϊτη, Δάμιζα, Καλαθά, Κολοκυθά, Σκληρού, Μαρινάκι, Ιμάμτσαούση, Μονή Αγίου Βλάση και Υπεραγία Θεοτόκος.
β) Απάνου Λουκάβιτσα, Μουσουλή, Δελήμπαλη, Κάτου Λουκάβιτσα, Πυρί, Καραλή, Βελανίδι, Ρουπακιά, Σούλι.
γ) Κούλουγλι, Κλεισούρα, Μουζίκα, Δαφνιώτισσα (Δαφνίτσα), Μπεσερέ, Λόπεσι, Νιοχώρι, Κοκλάκι.
δ)Τατάραλη, Σκλήβα, Σιμόπουλου, Λαγανά, Καλού Παιδιού, Σισόζι (Σινούζι), Μπονδάναι (Μπουρντάνου), Καραγκιαζάκι ( Καραγκιούζι), Λουκά, Δάρα, Αναζήρι, Μπέχρου, Γερουπέτρου, Καρυά, Καρακασίμι, Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος.
Με Βασιλικό Διάταγμα της 5ης Δεκεμβρίου 1845 δημοσιεύθηκε στο αρ. 34/ 20 – 12 – 1845 "Περί προσδιορισμού των εδρών των Νομαρχιών και Επαρχιών". Έδρα του νομού Ηλείας ο Πύργος. Ο δε Δήμος Πηνιείων ως εξής: Μπαλί, Σούλι, Αηλιάδες, Μπεζαϊτη, Δάμιζα, Καλαθά, Κολοκυθά, Σκληρού, Μαρινάκι, Ιμάμ – Τσαούση, Μονή Αγίου Βλάση, Υπεραγία Θεοτόκος, Απάνου Λουκάβιτσα, Δελήμπαλη, Κάτου Λουκάβιτσα, Πυρί, Καραλή, Βελανίδι, Ρουπακιά, Σούλι, Μπαλί, Κούλουγλι, Μπεσερέ, Λόπεσι, Νιοχώρι, Κοκλάκι, Μουζίκα, Σκλήβα, Σιμόπουλου, Λαγανά, Καλού Παιδιού, Σινούζι.
Ο Δήμος Πηνιείων διαιρέθηκε σε κοινότητες με Βασιλικό Διάταγμα στις 18 – 8– 1912 "Περί συστάσεως Δήμων και κοινοτήτων", και μεταξύ άλλων είναι και η κοινότης Σινούζι.
Το Βασιλικό Διάταγμα που εκδόθηκε στις 28 – 8 – 1912 "Περί αναγνωρίσεως κοινοτήτων εν τω νομό Αχαΐας και Ήλιδος" που δημοσιεύθηκε στο αρ.256/ 28 – 8 – 1912 Φ.Ε.Κ. Αναγνωρίζονται οι κοινότητες και οικισμοί με λιγότερους από τριακόσιους κατοίκους αλλά που έχουν και σχολεία, όπως στο Σινούζι.
Με Νομοθετικό Διάταγμα της 17 – 9 – 1926 "Περί μετονομασίας κοινοτήτων και συνοικισμών", έχουμε και στην Πηνεία τη μετονομασία του χωριού Σινούζι σε Άγναντα.
ΠΗΓΗ: Ηλίας Π. Τουτούνης, Ο δήμος Πηνείας,

Παρουσίαση Νομού Ηλείας - Εισαγωγή

N. HLEIAS PYRGOS

Αθλητικά - Ειδήσεις Google

TV LIVE

المزيد من القنوات | Watch more Tv

MAP

MAP
AGNANTA HLEIAS

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
ΚΛΙΚ στήν εικόνα

ΚΛΙΚ στήν εικόνα

δ

δ
Κλίκ στήν εικόνα

Η ΩΡΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΟΛΕ ΟΛΕ....

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ  ΟΛΕ ΟΛΕ....
ΚΛΙΚ στήν εικόνα

ΛΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

ΛΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Pathfinder

ΑΚΟΥΣΕ ΦΙΛΕ ΔΥΟ ΠΕΝΙΕΣ(στο μπουζούκι ο Παναγιώτης ) ΑΓΝΑΝΤΑ

Loading...

zoni asfaleias sos

Loading...

Maukie - the virtual cat

ΜΟΝΤΕΛΑΚΙ O SERIFIS

ΜΟΝΤΕΛΑΚΙ O SERIFIS

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ

ΑΝ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ,ΑΝ ΣΕ ΒΑΡΕΝΕΙ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΣΕ
ΕΝΑ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ,ΜΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΤΕΙΣ .ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΥΠΗΡΞΑΝ ΕΔΩ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΕΣΥ ΤΩΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΡΩΙΝΗ. ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ,ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΙΑ ΣΤΕΡΕΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙΣ. ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ.

ΑΜΕΡΙΚΗ 2001

Loading...

Blogz.GR

Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com

ΜΟΥΣΕΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠEΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Νομός Ηλείας
Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας
Τηλ. 26240-22529
Μουσείο Ολυμπιακών αγώνωνΜΟΥΣΕΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠEΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τηλ. 26240-22544
Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας
Τηλ. 26220-41415
Ναός του Επικουρίου Απόλλωνος
Τηλ. 26260-22275
Μουσείο Λαογραφικό Αμαλιάδα
Τηλ. 26220-22912
Κάστρο Χλεμούτσι
Τηλ. 26230-95033

· Αρχαία Ολυμπία
· Αγορά Αρχαίας Ήλιδας
· Ναός Επικούριου Απόλλωνος
· Ναός Αφροδίτης (Φιγάλεια)
· Ναός Αθηνάς (Αλίφειρα)
· Ναός Δήμητρας (Λέπρεον)
·Παναγία η Καθολική (Γαστούνη)
·Μονή Φραγκαβίλλας (Αμαλιάδα)

GREECE ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς

Loading...

ΑΓΝΑΝΤΑ ΗΛΕΙΑΣ

MAPS AGNANTA HLEIAS


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕ ΤΑ ΒΕΛΗ: ΠΑΝΩ + ΚΑΤΩ + ΔΕΞΙΑ + ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ GOOGLE ΒΑΣΙΛΗΣ


Πνευματικά δικαιώματα
Ότι δημοσιεύεται πρωτότυπα στο blog αυτό, είναι copyleft. Για οποιαδήποτε έστω και με μικρό αντίτιμο εμπορική χρήση, απαιτείτε η άδεια απο τον τον διαχειριστή του blog. Θερμή παράκληση (όχι υποχρέωση) στο τέλος οποιαδσήποτε αναδημοσίευσης να αναφέρεται η πηγή (Πηγή: serifis.Blogspot.Com).