Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

RADIOMOYSIKORAMA

RADIOMOYSIKORAMA
LAIKA TRAGOYDIA

serifis

Σάββατο, 30 Μαΐου 2009

- Και τα αποτσίγαρα σκοτώνουν .Η γόπα του τσιγάρου δεν είναι βιοδιασπώμενη και μολύνει το περιβάλλον


Το τσιγάρο σκοτώνει, αυτό το γνωρίζει πια και ο φανατικότερος καπνιστής. Εκείνο που δεν έχουμε εμπεδώσει είναι πως και το αποτσίγαρο σκοτώνει. Αντίθετα με μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση, η γόπα του τσιγάρου δεν είναι βιοδιασπώμενη - και από τον δρόμο όπου πετάγεται πολλές φορές καταλήγει σε θάλασσες και ωκεανούς, όπου απελευθερώνονται τα τοξικά χημικά της.
Ένα στα τρία σκουπίδια που πετάγονται στους δρόμους των ΗΠΑ είναι αποτσίγαρο και το ποσοστό αυτό είναι ακόμα υψηλότερο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμα και καπνιστές που αποφεύγουν να πετάξουν στον δρόμο άλλα απορρίμματα- πλαστικά μπουκάλια, περιτυλίγματα από τσίχλες κ.λπ.- ομολογούν ότι συχνά σβήνουν το τσιγάρο τους στο πεζοδρόμιο.
Η 43χρονη Αντρέα Σκοτ, για παράδειγμα, στέλεχος επιχείρησης στο Σικάγο, αναφέρει: «Λέω πάντα στα παιδιά μου ότι αν τα πιάσω να πετούν κάτω σκουπίδια θα βρουν μεγάλο μπελά». Τα αποτσίγαρα, όμως, αποτελούν για την ίδια εξαίρεση. «Μα δεν είναι βιοδιασπώμενα;» ρωτά η συνάδελφός, που της κάνει παρέα στο «διάλειμμα για τσιγάρο». Όχι. Τα αποτσίγαρα περιέχουν πλαστικά φίλτρα που περνούν από τα φρεάτια στους υπονόμους, για να φτάσουν σιγά σιγά στις θάλασσες όπου απελευθερώνουν νικοτίνη, βενζένιο και κάδμιο.

Σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Προστασία των Ωκεανών, το 28% των απορριμμάτων που ξεβράζονται σε ακτές παγκοσμίως είναι γόπες.

Στο στομάχι ψαριών. Συχνά μάλιστα οι γόπες καταλήγουν στο στομάχι ψαριών, φαλαινών, πουλιών, μολύνοντάς τα με επικίνδυνα χημικά και προκαλώντας σε κάποιες περιπτώσεις τον θάνατό τους. Όπως λέει ο Τόμας Νοβότνι, καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, πρόσφατα πειράματα έδειξαν πως ένα αποτσίγαρο εμπεριέχει δηλητηριώδεις ουσίες αρκετές για να σκοτώσει τους μισούς κυπρίνους σε ένα λίτρο νερόπρόκειται για ένα κλασικό εργαστηριακό τεστ για τοξίνεςμέσα σε 96 ώρες.
Οι καπνοβιομηχανίες αναγνωρίζουν το πρόβλημα και υποστηρίζουν πως προσπαθούν να κάνουν το προϊόν τους πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Φρανκ Λέστερ, εκπρόσωπο της Reynolds Αmerican Ιnc, της δεύτερης μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας των ΗΠΑ, η βιομηχανία θεωρεί το βιοδιασπώμενο τσιγάρο «ιερό δισκοπότηρο», προς το παρόν όμως οι έρευνες δείχνουν πως η γεύση των εναλλακτικών φίλτρων δεν αρέσει στους καταναλωτές.
Αλλά οι εταιρείες είναι εταιρείες, το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε.

Στις ΗΠΑ, δεκάδες δήμοι έχουν απαγορεύσει το κάπνισμα σε παραλίες και παιδικές χαρές.

Στο Σαν Φρανσίσκο, ο δήμαρχος Γκάβιν Νιούσαμ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως σκοπεύει να κάνει ένα βήμα πιο πέρα και να διεκδικήσει επιπλέον φόρο 33 σεντ το πακέτο ώστε να καλυφθούν τα 11 εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύει κάθε χρόνο η πόλη για να απομακρύνει από δρόμους, πάρκα και ακτές τα πεταμένα αποτσίγαρα. Οι καπνιστές, από την πλευρά τους, ζητούν από τους δήμους περισσότερα δοχεία κατάλληλα για αποτσίγαρα, τα οποία για παράδειγμα θα είναι γεμάτα άμμο.
Δοχεία απορριμμάτων. «Οι άνθρωποι που καπνίζουν χρησιμοποιούν το τσιγάρο ως αγχολυτικό», λέει η 34χρονη Άναλιν ΛαΤσίκα, εργαζόμενη στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών ΑΤ&Τ στο Σαν Φρανσίσκο. «Όταν το τελειώσεις, θέλεις απλώς να το πετάξεις».

Η ίδια ομολογεί πως από τα πέντε με δέκα τσιγάρα που καπνίζει ημερησίως, τουλάχιστον τα τρία καταλήγουν στον δρόμο. Υποστηρίζει πάντως πως θα άλλαζε συμπεριφορά αν ο δήμος τοποθετούσε τασάκια πάνω στα δοχεία απορριμμάτων. «Άλλωστε», λέει, «δεν είναι πολύ θηλυκό να σβήνεις κάτω το τσιγάρο με το πόδι».

TΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS , Της LΕSLΙΕ ΚΑUFΜΑΝ

powered by Agones.gr - Stoixima
powered by στοιχημα

Βαθμολογίες πρωταθλημάτων

Βαθμολογίες πρωταθλημάτων:

add this from HERE!

SSSS

"Print this page"

AGNANTA HLEIAS

AGNANTA HLEIAS

Τα Άγναντα από την ίδρυσή τους


Το 1835 με Βασιλικό Διάταγμα, η απελευθερωμένη Πηνεία αρχίζει να παίρνει διοικητικά την μορφή της και μεταξύ των δήμων που δημιουργούνται, είναι και αυτός της Σελληεντίας (Τατάραλης). Περιλαμβάνει εκτός των άλλων οικισμών και το Σινούζι.
Το 1841 οι Δήμοι συγχωνεύονται σε έναν με Βασιλικό Διάταγμα της 22ας Ιανουαρίου 1841 "Περί συγχωνεύσεως των Δήμων της Επαρχίας Ηλείας" σε 8 από 22 που δημοσιεύθηκαν στο Φ. Ε. Κ. 5/ 8 / 1841.
Δήμος Πηνιειαίων (Πηνείας) με έδρα τον οικισμό Λουκάβιτσα και αποτελείται από τους οικισμούς:
α) Μπαλί, Αλιάδες, Μπεζαϊτη, Δάμιζα, Καλαθά, Κολοκυθά, Σκληρού, Μαρινάκι, Ιμάμτσαούση, Μονή Αγίου Βλάση και Υπεραγία Θεοτόκος.
β) Απάνου Λουκάβιτσα, Μουσουλή, Δελήμπαλη, Κάτου Λουκάβιτσα, Πυρί, Καραλή, Βελανίδι, Ρουπακιά, Σούλι.
γ) Κούλουγλι, Κλεισούρα, Μουζίκα, Δαφνιώτισσα (Δαφνίτσα), Μπεσερέ, Λόπεσι, Νιοχώρι, Κοκλάκι.
δ)Τατάραλη, Σκλήβα, Σιμόπουλου, Λαγανά, Καλού Παιδιού, Σισόζι (Σινούζι), Μπονδάναι (Μπουρντάνου), Καραγκιαζάκι ( Καραγκιούζι), Λουκά, Δάρα, Αναζήρι, Μπέχρου, Γερουπέτρου, Καρυά, Καρακασίμι, Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος.
Με Βασιλικό Διάταγμα της 5ης Δεκεμβρίου 1845 δημοσιεύθηκε στο αρ. 34/ 20 – 12 – 1845 "Περί προσδιορισμού των εδρών των Νομαρχιών και Επαρχιών". Έδρα του νομού Ηλείας ο Πύργος. Ο δε Δήμος Πηνιείων ως εξής: Μπαλί, Σούλι, Αηλιάδες, Μπεζαϊτη, Δάμιζα, Καλαθά, Κολοκυθά, Σκληρού, Μαρινάκι, Ιμάμ – Τσαούση, Μονή Αγίου Βλάση, Υπεραγία Θεοτόκος, Απάνου Λουκάβιτσα, Δελήμπαλη, Κάτου Λουκάβιτσα, Πυρί, Καραλή, Βελανίδι, Ρουπακιά, Σούλι, Μπαλί, Κούλουγλι, Μπεσερέ, Λόπεσι, Νιοχώρι, Κοκλάκι, Μουζίκα, Σκλήβα, Σιμόπουλου, Λαγανά, Καλού Παιδιού, Σινούζι.
Ο Δήμος Πηνιείων διαιρέθηκε σε κοινότητες με Βασιλικό Διάταγμα στις 18 – 8– 1912 "Περί συστάσεως Δήμων και κοινοτήτων", και μεταξύ άλλων είναι και η κοινότης Σινούζι.
Το Βασιλικό Διάταγμα που εκδόθηκε στις 28 – 8 – 1912 "Περί αναγνωρίσεως κοινοτήτων εν τω νομό Αχαΐας και Ήλιδος" που δημοσιεύθηκε στο αρ.256/ 28 – 8 – 1912 Φ.Ε.Κ. Αναγνωρίζονται οι κοινότητες και οικισμοί με λιγότερους από τριακόσιους κατοίκους αλλά που έχουν και σχολεία, όπως στο Σινούζι.
Με Νομοθετικό Διάταγμα της 17 – 9 – 1926 "Περί μετονομασίας κοινοτήτων και συνοικισμών", έχουμε και στην Πηνεία τη μετονομασία του χωριού Σινούζι σε Άγναντα.
ΠΗΓΗ: Ηλίας Π. Τουτούνης, Ο δήμος Πηνείας,

Παρουσίαση Νομού Ηλείας - Εισαγωγή

N. HLEIAS PYRGOS

Αθλητικά - Ειδήσεις Google

TV LIVE

المزيد من القنوات | Watch more Tv

MAP

MAP
AGNANTA HLEIAS

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
ΚΛΙΚ στήν εικόνα

ΚΛΙΚ στήν εικόνα

δ

δ
Κλίκ στήν εικόνα

Η ΩΡΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΟΛΕ ΟΛΕ....

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ  ΟΛΕ ΟΛΕ....
ΚΛΙΚ στήν εικόνα

ΛΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

ΛΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Pathfinder

ΑΚΟΥΣΕ ΦΙΛΕ ΔΥΟ ΠΕΝΙΕΣ(στο μπουζούκι ο Παναγιώτης ) ΑΓΝΑΝΤΑ

Loading...

zoni asfaleias sos

Loading...

Maukie - the virtual cat

ΜΟΝΤΕΛΑΚΙ O SERIFIS

ΜΟΝΤΕΛΑΚΙ O SERIFIS

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ

ΑΝ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ,ΑΝ ΣΕ ΒΑΡΕΝΕΙ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΣΕ
ΕΝΑ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ,ΜΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΤΕΙΣ .ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΥΠΗΡΞΑΝ ΕΔΩ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΕΣΥ ΤΩΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΡΩΙΝΗ. ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ,ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΙΑ ΣΤΕΡΕΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙΣ. ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ.

ΑΜΕΡΙΚΗ 2001

Loading...

Blogz.GR

Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com

ΜΟΥΣΕΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠEΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Νομός Ηλείας
Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας
Τηλ. 26240-22529
Μουσείο Ολυμπιακών αγώνωνΜΟΥΣΕΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠEΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τηλ. 26240-22544
Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας
Τηλ. 26220-41415
Ναός του Επικουρίου Απόλλωνος
Τηλ. 26260-22275
Μουσείο Λαογραφικό Αμαλιάδα
Τηλ. 26220-22912
Κάστρο Χλεμούτσι
Τηλ. 26230-95033

· Αρχαία Ολυμπία
· Αγορά Αρχαίας Ήλιδας
· Ναός Επικούριου Απόλλωνος
· Ναός Αφροδίτης (Φιγάλεια)
· Ναός Αθηνάς (Αλίφειρα)
· Ναός Δήμητρας (Λέπρεον)
·Παναγία η Καθολική (Γαστούνη)
·Μονή Φραγκαβίλλας (Αμαλιάδα)

GREECE ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς

Loading...

ΑΓΝΑΝΤΑ ΗΛΕΙΑΣ

MAPS AGNANTA HLEIAS


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕ ΤΑ ΒΕΛΗ: ΠΑΝΩ + ΚΑΤΩ + ΔΕΞΙΑ + ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ GOOGLE ΒΑΣΙΛΗΣ


Πνευματικά δικαιώματα
Ότι δημοσιεύεται πρωτότυπα στο blog αυτό, είναι copyleft. Για οποιαδήποτε έστω και με μικρό αντίτιμο εμπορική χρήση, απαιτείτε η άδεια απο τον τον διαχειριστή του blog. Θερμή παράκληση (όχι υποχρέωση) στο τέλος οποιαδσήποτε αναδημοσίευσης να αναφέρεται η πηγή (Πηγή: serifis.Blogspot.Com).